Moje beleške

Kako kreiramo blokade u životu?

Priča Horhea Bukaja (iz knjige “Dozvoli da ti ispričam..”) o okovanom slonu koji živi u cirkusu može slikovito prikazati kako nastane situacija u kojoj pristajemo da budemo robovi sopstvenih šablona ponašanja koji nas kasnije onemogućavaju da pratimo svoje potrebe, rastemo i razvijamo se.

Slon živi ceo život u cirkusu lancem vezan za jedan mali kiln ukopan u zemlju. Klin je samo nekoliko centimetara zabijen u nju i očigledno je da tako snažna životinja kao što je slon može da se oslobodi stege i pobegne. Međutim, slon ostaje fiksiran u toj ulozi roba.

Mnogi su se pitali zašto slon ne beži jer tu očligledno nema slobodu i nije srećan, on je ogroman i snažan, a drži ga samo mali klin.

Neki su govorili da slon ne beži jer je dresiran. Ali ako je dresiran, zašto ga onda vezuju? Međutim odgovor je da slon ne beži zato što je za klin privezan otkad je bio veoma mali. Bespomoćno malo slonče, guralo je, vuklo i znojilo se kako bi se oslobodilo, ali uprkos naporu nije uspelo jer je kiln tada bio isuviše jak. Tako je danima iznova i iznova pokušavalo, dok najzad nije prihvatilo svoju nemoć i prepustilo se sudbini. U sećanje mu se urezala ta nemoć, i više je nikada nije preispitao kako se ne bi ponovo sreo sa frustracijom i patnjom koju je osećao tada dok je pokušavao da se izbori za sebe.

Tako i mi, često živimo uvereni da “ne možemo” da uradimo toliko toga, samo zato što smo jednom davno, dok smo bili mali, pokušali i nismo uspeli. Onda činimo isto što i ovaj slon iz priče, te u pamćenje urezujemo “ne mogu, i nikada neću moći”. Da, verovatno i nismo mogli puno toga ranije, ali to nije razlog da odustanemo. Nekad nepremostive prepreke, danas mogu biti samo jedna stepenica.

Hajde da preispitamo uverenja koja nas koče, pronađemo jedinstven i možda zdraviji način za prilagođavanje sredini i odgovaranje na nove izazove. S obzirom da je stanovište Geštalt pristupa da osoba nije “dobila” poremećaj, nego ga “kreirala” iz nekog (tada) smislenog razloga, podrazumeva se da ona ima i svoj deo odgovornosti ali i kapaciteta da prethodni pokret svog bića “re-kreira”.

psihoterapija.dunja.vesic

Aktuelni

Newsletter

Prijavite se na Newsletter listu, budite deo moje zajednice i svakog meseca Vas očekuje tekst kao podsetnik da zastanete i vratite se sebi. Uz različite teme, refleksije, podsetnike i pitanja želim da Vam budem podrška za kontinuirani rad na sebi. Uz to, bićete prvi obavešteni o svim aktuelnostima, promocijama i novim online programima.