O meni

Sasvim lično

Zovem se Dunja Vesić, psihoterapeut po struci. Psihoterapija je moja strast, a ta ljubav počela je uz filozofiju. Niče, Epikur i Šopenhauer su me vodili kroz pitanja smisla, i ovo egzistencijalističko učenje krunisano je Geštalt psihoterapijom. Danas volim da kažem da se bavim nekom vrstom primenjene filozofije.

Psihoterapija za mene nije samo posao, već filozofija življenja. Svakodnevno istraživanje suštinskih tema ljudskog bića uvek u meni budi zainteresovanost i iskrenu radost. Nakon niza godina, i hiljada sati koje sam provela uz svoje učitelje, supervizore i klijente danas slobodno mogu da kažem da živim Geštalt. Proširivanje svesnosti i kapaciteta da živimo sadašnji trenutak; budemo iskreni prema sebi, prihvatimo sve ono što jesmo i konačno zavolimo sebe; traganje za jedinstvenom istinom svakog ljudskog bića i razumevanje iste, jeste moja misija.

O meni sasvim lično i najkraće moguće – volim da slušam Lauru Fygi, sviram klavir, gledam “Državni posao”, posećujem Beč za novogodišnje praznike i pijem kafu pored reke ili mora; obožavam slatkiše, pastu, oblačno vreme i letnju kišu. Vežbam (periodnično) i redovno idem u brze šetnje. Moja najveća ljubav su psi, i uvek se vraćam Dostojevskom i Tagori. Najsrećnija sam kada provodim obične svakodnevne trenutke sa svojim prijateljima. Verujem da je osnovni cilj svakog čoveka da pronađe svoju istinu, i bude slobodan.

Obrazovanje

Diplomirala sam na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (smer socijalni rad i socijalna politika), tako da sam po bazičnom obrazovanju dipl. socijalni radnik.

Četvorogodišnju edukaciju iz Geštalt psihoterapije (Evropski Akreditovan Trening Institut za obrazovanje u oblasti psihoterapije – Studio za edukaciju Beograd) završavala sam uporedo sa fakultetom kod dr Lidije Pecotić i time stekla diplomu sertifikovanog Geštalt psihoterapeut.

Master program iz Geštalt psihoterapije završila sam na Malti (Evropski akreditovani psihoterapijski trening institut – Geštalt psihoterapijski trening institut Malta (EAPTI-GPTIM) u saradnji sa Evropskim akreditovanim obrazovnim trening institutom za psihoterapiju – Studio za edukaciju Beograd (EAPTI-SEB)), i time stekla zvanje Master Geštalt psihoterapeut.

 

Završila sam Specijalistički program “Geštalt u radu sa organizacijama” u okviru Evropski Akreditovanog Trening Instituta Geštalt Studio za edukaciju Beograd, u saradnji sa Gestalt Psychotherapy Training Institute GPTIM Malta, i time svoje znanje iz Geštalt terapije proširila i pripremila se za konsultantski rad sa organizacijama.

Trenutno sam deo specijalističkog programa “Geštalt terapija i fenomenološki pristup u radu sa psihopatologijom i kliničkom praksom” na Institutu za Geštalt psihoterapiju u Torinu (Instituto Internazionale di Psicopatologia e Psicoterapia della Gestalt – Torino, Italy) – s obzirom da je oblast mog delovanja pretežno rad u kliničkoj praksi.

 

Na doktorskim sam studijama iz oblasti Geštalt psihoterapije (Professional Doctorate in Gestalt Psychotherapy programme is an NCFHE accredited MQF Level 8 at the European Accredited Psychotherapy Training Institute – Gestalt Psychotherapy Training Institute Malta (EAPTI-GPTIM).

Član sam

10

godina kontinuirane edukacije iz psihoterapije

5000

sati rada Geštalt psihoterapije

1

najmlađi doktorand iz Geštalt psihoterapije

Moj pristup

Moja praksa bazirana je na principima Geštalt terapije (koncept figure i pozadine, fenomenološki pristup, fokus na sada i ovde, rad kroz ja-ti odnos…), na mom ličnom uverenju o fleksibilnosti i otpornosti ljudskog bića kao i inspiraciji koju pronalazim u pomaganju ljudima da se oslobode stega, i pronađu novi put za slobodan i ispunjen život. Geštalt terapija nije proces učenja o emocijama, već proces u kome otkriće i promena nastaju kao rezultat novih emotivnih iskustava, u sigurnosti terapijske seanse

Moj terapeutski stil naglašava topao pristup sa empatijom i brigom za klijenta, uz duboko razumevanje bez osuđivanja i predrasuda. Trudim se da obezbedim siguran prostor, gde nema mesta tabu temama, i gde su klijenti slobodni da govore o svim temama, dilemama, strahovima…. o svemu što im padne na pamet. Ohrabrujem ih da istražuju svoje duboke procese, i pronađu adekvatan način da prevaziđu prepreke u svom životu. Uz pomoć tehnika psihoterapije, klijentu će biti omogućeno da izrazi ono što duboko u njemu uzrokuje bol, da proširi svoju svesnost o preprekama, i kreira puteve prema dubokim i trajnim promenama.

Sarađivala sam i volontirala u različitim institucijama gde sam stekla dragoceno iskustvo. Neke od najznačajnijih su: Centar za socijalni rad u Šapcu (Savetovanje i psihoterapija sa maloletnim delinkventima); Klinika za psihijatrijske bolesti “dr Laza Lazarević” u Beogradu (Prisustvovanje grupi sa mladim ljudima kojima je dijagnostikovana psihoza, vođena od strane psihijatra, kao i sastancima lečenih alkoholičara); Osnovna škola za odrasle “Braća Stamenković” (Savetovanje učenika). U firmi Uniplast Serbia bila sam angažovana kao HR asistent i saradnik u oblasti psihološke podrške zaposlenih, (individualni rad).

Ono na šta sam posebno ponosna i zahvalna jeste prilika da učim od priznatih imena u oblasti Geštalt terapije tokom svog kontinuiranog stručnog usavršavanja. Pohađajući različite programe, seminare i kongrese do sada sam slušala predavanja i učestvovala na radionicama Bertrama Mullera (Germany), učenika Isidora Froma, kao i onih koje su držali Linda Finley (UK), Peter Philippson (UK), Gianni Francesetti (Italy), Jean-Marie Robine (France), Margherita Spagnuolo Lobb (Italy), Salonia Giovanni (Italy), Michael Vincent Miller (NYC) čiji je jedan od učitelja bio i sam Fric Perls, začetnik Geštalt psihoterapije, i mnogi drugi koji su uticali i utiču i dalje na moj lični i profesionalni razvoj.

Kontakt je ono što isceljuje

Kontakt je ono što isceljuje. Zato je neophodno da klijent ima poverenje u svog terapeuta kako bi izgradili stabilan odnos koji postaje osnova ili oslonac za predstojeću promenu. Odnos klijenta i terapeuta jeste specifičan odnos saputnika, koji ako je uspešan, uglavnom obogati obe strane posebnim iskustvom koje često menja prizmu kroz koju posmatramo svet.

 

Trajanje i intenzitet našeg rada, biće određeni specifičnošću vaše situacije. Iskustvo psihoterapije podržava ideju da rad sa klijentima u dužem vremenskom periodu omogućava da se zaista razume unutrašnji svet klijenta, razvije poverenje terapijskog odnosa i stvore dugotrajniji pozitivni rezultati.

 

Moj krajnji cilj je da vas upoznam tu gde ste, na vašem životnom putu i da vam budem od pomoći na način koji je prilagođen specifičnim okolnostima svake individue.

    0
    Dodati proizvodi
    Korpa je trenutno praznaNazad na shop