Newsletter

Šta je sreća?

 • Da li je još uvek čekate?
 • Da li mislite da dolazi sa nekim posebnim uslovima?
 • U nekom posebnom vremenu koje će doći?

Jednog dana, kada pogledate unazad, godine borbe će vam se učiniti najlepšim.
(S. Frojd)

Pre nekog vremena, od prijateljice sam dobila video sa intervjuom Dina Merlina (prema kome sam prilično ravnodušna) – uz molbu da pogledam jedan deo od (recimo) 53. minuta.

U pitanju je dokumentarni film o njemu, i deo gde on sedi na nekom stadionu i govori o sebi, svojoj karijeri, izazovima kroz koje je prolazio. Na samom kraju, analizirajući fazu života u kojoj je sada i ostvareni uspeh, pita se, šta je ustvari sreća:

“Da li sam bio srećniji pre 30 godina, kada smo putovali u Fići, stajali sto puta zbog vrućine, spavali u kombiju jer nismo imali novca za hotel – dok su ispred bile sve te godine rasta, dobre pesme koje su me čekale, publika, veliki koncerti i uspesi…
Ili sad, kad sam u predsedničkom apartmanu – a ispred mene nije ništa drugo nego starost, bolest i smrt?”

Mislim da mi ipak nismo svesni činjenice da sve naše borbe (koje uglavnom jedva čekamo da prođu) čine nepovratni deo našeg života.

Ponese nas nekakva iluzija da nas život tek čeka nekada, kada “završimo” sve svoje poslove. I biću iskrena, upadnem ponekad i sama u taj model.

A onda se setim ovih rečenica Merlinovih i zastanem. Setim se mojih klijenata sa kojima sam prolazila kroz neke njihove borbe koje su trajale godinama. I onda se nekada sretnemo i setimo tih godina: kada su se otvarali novi putevi, kada su bili na nekom drugom mestu, možda malo naivniji, uplašeniji. Kada su se budili i otkrivali neki novi svet (pre svega unutar sebe)…. To su jedinstvene predivne godine kada “postajemo” …

Da li ste svesni vrednosti ovog životnog trenutka – bilo da ste u velikoj borbi, bilo da stvarate nešto, gajite malo dete, menjate posao, doživljavate krah na istom…

 • Da li ste svesni da vaše dete više nikada neće biti tako malo?
 • Da li ste svesni da vas taj poslovni krah budi i pokreće na važan put?
 • Da li ste svesni da sve niti vašeg života imaju svoju ulogu i da svaka godina ima svoju lepotu?
Koliko jurite u budućnost – i šta jurite iz te budućnosti tačno?

I ne, ovo nije retoričko pitanje, volela bih da stvarno sednete i razmislite o tome. Šta želite da postignete – i šta kad se to desi? Kako će vaš život biti drugačiji?

Predlažem jednu vežbu:

 1. Razmislite šta vas trenutno najviše koči u životu da budete prisutni u trenutku? Da uživate u svojim godinama, u fazi života u kojoj ste?
 2. Napišite nekoliko stavki koje vas koče, koje vam stvaraju grč u stomaku, neizdrž, doživljaj nedovoljnosti i neadekvatnosti?
 3. Napišite kako mislite da bi vam život bio drugačiji kada biste to nešto dostigli? Šta mislite da će vam doneti ta budućnost koju jedva čekate?
 4. A sad zamislite da ste na tom mestu. Da ste stigli…. Za čim biste žalili? Da li su te godine takođe odnele nešto? Šta biste voleli da vratite? Koji trenutak da zaledite…? Ostanite malo na tom mestu….
 5. Poslednje pitanje je: Šta mislite, kada ste u životu bili zaista srećni?

I na kraju, kažu da sreća dolazi od reči “sretati se“. Nisam mogla da nađem nigde ovu informaciju kako bih potvrdila (ako ima nekog ko zna, neka javi), ali mi se jako dopala kad sam je prvi put negde čula.

Oslanjajući se na Geštalt koncepte, verujem da je sreća u prisutnosti: susretu sa sobom, sa drugima, sa prirodom. Ali onom susretu koji nas hrani svojom stvarnom prisutnošću i zainteresovanošću za kontakt. Poput deteta koje upoznaje svet. Bez žurbe. Uz budnost i jednostavne spontane pokrete, kao da je ovaj trenutak SVE.

Pozdravljam vas i s obzirom da je ovo prvi newsletter u ovoj godini, želim vam lepu 2022 godinu. Punu prisutnosti i ljubavi.

Do sledećeg meseca, Dunja

 

psihoterapija.dunja.vesic

Aktuelni

Newsletter

Prijavite se na Newsletter listu, budite deo moje zajednice i svakog meseca Vas očekuje tekst kao podsetnik da zastanete i vratite se sebi. Uz različite teme, refleksije, podsetnike i pitanja želim da Vam budem podrška za kontinuirani rad na sebi. Uz to, bićete prvi obavešteni o svim aktuelnostima, promocijama i novim online programima.