Promene Godišnjih Doba I Promene Raspoloženja

Promene raspoloženja

Promene Godišnjih Doba I Promene Raspoloženja

Kako na vas utiče promena godišnjih doba?

Razgovarala sam pre neki dan sa prijateljicom koja mi je rekla da je jesen rastužuje. Zapravo početak svakog godišnjeg doba. To nam ukazuje i na završavanje nečega što je iza nas.

Stariji smo. Prošlo je još jedno leto iza nas koje se više neće vratiti. Možda će neko sledeće biti lepše, ali ovo se više neće ponoviti. Imamo doživljaj da svaki novi period života nosi nove odgovornosti, uvek veće i teže od prethodnih. Opraštamo se od nekih ljudi, gradova, ili snova koje “realnost” ponovo razbila – “I ovde godine sam ponovo na istoj životnoj poziciji, mislio/la sam da ću uspeti nešto da promenim”. Kada gledamo jesen kako dolazi, leto, kao i većina ove godine, postaje udaljena slika. Samim tim javljaju se i promene raspoloženja.

Prolaznost je tema koja se često krije iza naizgled jednostavnih i svakodnevnih situacija. Kada završavamo neki period života, menjamo posao na kome smo bili godinama, mesto življenja, raskidamo veze, prijateljske ili ljubavne koje su obeležile deo našeg života. Iznenadni odlazak bliskog prijatelja ili rođaka. Kraj je leta i ulazimo u završni deo ove godine. Postajemo svesni da je prolazi još jedna godina u kojoj ostavljamo razna iskustva, lepe i manje lepe događaje, uspehe ili boli.

Kako se kraj godine bliži, sumiramo utiske, ono što smo uradili i što nismo tokom ove godine, redefinišemo neke želje koje smo imali, razmišljamo gde smo sada u odnosu na vrednosti, ciljeve, potrebe sa kojima smo ušli u ovu godinu.

Da li smo ispunili sve što smo ulazeći u ovu godinu zamislili? Da li smo zadovoljni? Ako nismo, zašto nismo? Šta smo dobili iz svih iskustava dobrih ili loših, i kako su nas ona promenila? Ko smo mi danas?

Često pominjem Heraklita koji je govorio o večnom nastajanju i konstantnoj promeni, rekavši da “ne možemo dva puta u istu reku ući”, jer niti tu teče ista voda, niti smo mi isti. Promena donosi nestabilnost i strahove, pa tako mnogi ostaju u zoni komfona prkoseći stalnoj tendenciji promena.

Upravo promena godišnjih doba, može da ugrozi naš uspostavljeni komfor i podseti nas da ništa ne traje večno. Jesen je često sinonim za obaveze, kraj odmora i uživanja sa najavom novih izazova i borbi – tj “povratka u realnost”. To nas sve podstakne na razmišljanja o tome koliko uopšte želimo posao koji radimo, koliko smo srećni u životu kom živimo, kao i svesnost o tome da prolazi još jedna godina, a mi ponovo nismo napravili promene o kojima smo maštali.

Kako se zahuhtavaju ove misli, stižu već i pripreme za doček naredne godine. Tako se i ta sumiranja onoga što je iza nas, dodatno mobilišu, i dobijaju oblike novih ciljeva i želja – poznatijih kao NOVOGODIŠNJE ODLUKE.

I tako ulazimo u još jedan geštaltistički rečeno, CIKLUS ISKUSTVA, gde prolazimo sve ponovo.

  • Da li ćemo ovoga puta uraditi nešto drugačije?
  • Da li ste nešto naučili ove godine? O sebi? O drugima?
  • Doneli zaključke koji će Vam pomoći da narednog puta mudrije prihvatite neke situacije i pronađete zdravije načine funkcionisanja za sebe?
  • Da li će svesnost  o prolaznosti doprineti mudrijim izborima i kvalitetu našeg života?

Heraklit smatra da konstantna promena uslovljava održavanje Jedinstva. Nova iskustva koja nas menjaju i iz kojih učimo, postaju gorivo koje nam omogućava da nastavimo svoj Put.

Upravo ta svesnost treba da nas podstakne da naš život živimo bogatije, skupljajući svakodnevno lepe trenutke, a ne statusna i materijalna postignuća. Razmišljanja o tome šta treba drugačije da radimo ove godine, i kako smo se mi promenili jesu neophodna i dragocena za naš lični razvoj. Pomažu nam da osnaženiji prethodnim iskustvima i saznanjima živimo srećniji život, a ne onaj posle kog ćemo se osećati promašenim.    0
    Dodati proizvodi
    Korpa je trenutno praznaNazad na shop