Najčešća pitanja

Panični Napad: Kako Se Boriti?

Šta pomaže kada nas preplave strahovi?

Nema recepta. Svaka individua je svet za sebe. Ako su ovi napadi učestali, ometaju kvalitet vašeg života i onemogućavaju vas da obavljate svakodnevne poslove, najbolje je da razgovarate sa stručnim licem, koje će vam pomoći da prođete kroz period tranzicije i dati vam neophodnu podršku (samim tim umanjiti usamljenost, jednu od značajnih stavki paničnog napada o kojima sam iznad govorila). Ovo su neki od pravaca u koje bi trebalo gledati kada se borimo sa ovim simptomom:

  1. REČI – odnosno verbalizovanje iskustva. Pre svega, važno je imati informacije o onome što nam se događa. O fenomenu simptoma, poremećaja. Kada definišemo to, imamo nešto viši stupanj kontrole nad njim. Za početak to može biti ovaj, i slični tekstovi koji će vam dati informacije o tome šta se događa sa vašim organizmom kada imate te simptome.

  2. ISTORIJA ISKUSTVA –Razmislite o tome kako počinje napad i kako se završava? Kada počinje panični napad i kada se završava? Odgovori na ova pitanja mogu pomoći u uspostavljanju stabilnosti osobe sa paničnim napadima. Ona daju mogućnost da se takva stanja preplavljenosti predvide (nasuprot prirodi njihove nepredvidljivosti, koja doprinosi strahu osobe koja se bori sa njima). Sam simptomi tokom napada su toliko preplavljujući da klijent potpuno zaboravi na sve okolnosti koje mogu biti važne u pronalaženju rešenja.

  3. OTKRIVANJE SIMPTOMA – svaki simptom je tu da nam nešto kaže. Razmislite o tome, koja je poruka vašeg simptoma? Koja je njegova simbolika? Ako se plašite da ćete raseći tabane kada gazite, ili mislite da ćete iznenada pasti dok prelazite ulicu punu saobraćaja, ako svaku senzaciju doživljavate kao bol i fantazirate o tome da ste teško oboleli, ako se uspaničite kada ostanete sami, misleći da će vam pozliti a nikog neće biti tu…. Šta vam govori vas simptom?

  4. RESTRUKTUIRANJE SISTEMA PODRŠKE I SAMOPODRŠKE – Razmislite o tome da li imate podršku u trenutnoj fazi vašeg života. Koga možete osetiti kao stabilnu osobu na koju se možete osloniti? Zatražite podršku za sebe. Možda je imate ali ne znate da posegnete sa njom. U trenucima napada dobro je imati osobu koju ćete odmah moći da pozovete i umirite se, jer ćete u kontaktu lakše da se pronađete trenutno tlo, sklonite se katastrofičnih fantazija, i vratite realnosti. Možda u ovom trenutku ne doživljavate nikog kao adekvatnu podršku. U tom slučaju psihoterapeut je dobra opcija.

  5. NE ZABORAVITE DA DIŠETE– kada vas preplavi panični napad, ne zaboravite na disanje. To je jedan od osnovnih stubova samopodrške. Disanje klijenta koji pati od paničnih napada nije fluidno, nema kontinuitet, ritam i harmoniju. Mi, na terapiji učimo klijenta da se fokusira na disanje, da opusti mišiće i relaksira se. Potrudite se da uz svesnost o disanju, uvek vodite računa da pored sebe imate i vodu jer će vam ona takođe pomoći da se u trenutku preplavljenosti stabilizujete.

  6. PIŠITE DNEVNIK – značajan sistem podrške jeste posedovanje jedne sveske u kojoj ćemo pisati sve što se događa kada anksioznost raste. Ovo nudi direkciju od akutnog napada na trenutak u sada i ovde i jednu vrstu kontrole situacije. Ovaj metod naročito pomaže da se klijent oseća manje sam (jer ili zna da će pročitati to svom terapeutu pa u tom trenutku drži terapeuta uz sebe i van seanse kao podršku, i s druge strane terapeut dobija dodatne informacije o njegovom stanju).

  7. BUDUĆNOST ILI PREDVIĐANJE NOVIH SITUACIJA – Planiranje, nade, želje, snovi i sve što predstavlja naše nove životne projekte predstavljaju novo polje podrške za nas. Odredite svoje dugoročne i kratkoročne planove. Dajte sebi vremena. I delajte tom planu. On daje novo tlo.

  8. KO SAM JA DANAS – na kraju, razmislite o vašoj trenutoj fazi o kojoj se nalazite. Pogledajte u sebe, kako se menjate i razvijate… moguće da niste puno toga primetili, pa vas telo poziva da upoznate nove delove sebe. Ko sam ja danas? Da li sam drugačiji nego pre? Šta se promenilo?

psihoterapija.dunja.vesic

Aktuelni

Newsletter

Prijavite se na Newsletter listu, budite deo moje zajednice i svakog meseca Vas očekuje tekst kao podsetnik da zastanete i vratite se sebi. Uz različite teme, refleksije, podsetnike i pitanja želim da Vam budem podrška za kontinuirani rad na sebi. Uz to, bićete prvi obavešteni o svim aktuelnostima, promocijama i novim online programima.