Problemi danas

Da Li Su Svađe Znak Da Imamo Problem U Odnosu?

Šta je problem u vezi ili braku – svađe ili distanciranost?

Da li je pravljenje kompromisa među partnerima rešenje?

Mnogi se usredsređuju na svađu ,međutim, pravi pokazatelj problema u braku je distanciranost.

Bilo kakav sukob, podrazumeva kontakt,razmenu među partnerima. Ako se osećate sigurno i povezano u vezi ili braku, možete se svađati i sukobljavati, međutim istraživanja pokazuju da je pravi problem distanciranost. Kada se ne možemo povezati sa osobom koju volimo, to nas uznemiruje. Ne zato što smo nezreli ili nismo dovoljno sofisticirane prirode, nego zato što smo ljudi, sisavci. Rađamo se bespomoćni, u mozak nam je usađena potreba da budemo okruženi ljudima koji nas vole i pomažu nam.

Kada se veza nađe u nevolji, partneri počnu voditi demonski dijalog. Jedna osoba se počne žaliti i kritikovati, biti ljuta, druga osoba se onda brani, distancirana je ili samo ćuti.

Jedna osoba gura a druga se odmiče. Što se jedna osoba više odmiče, to druga više gura. Par zapne u tom groznom plesu, koji sve više ubrzava. I pre nego što su shvatili ko se gde nalazi u svemu tome, odnosno kako zajedno učestvuju da do takve situacije dođe, jedan drugoga počnu smatrati opasnim, i tada dolazi do fiziološke reakcije na tu “opasnu“ osobu. Ne razumeju šta se događa.

Mi, terapeuti im pomažemo da naprave korak unatrag i shvate gde se nalaze. Mora vam biti jasno da nije važna samo veština komunikacije. Mogu vas ja podučiti veštinama komunikacije, a ipak ćete biti u nevolji. Morate zapravo poznavati sopstvene obrasce na osnovu kojih funkcionišete u vezama, i KAKO da se sklonite iz tog obrasca i tek na taj način pomoći jedno drugome.

Kada zapnete negde i nastane problem, da li kažete : “Zapeli smo u ovom užasnom plesu. Sigurno si i ti povređen/a” ili prosto krivite drugu osobu? To su sve znakovi.

U psihoterapijskom radu najčešće otkrivamo da je brak u nevolji kada slušate samo svoje emocije. Kad se osećate distancirano od partnera, kad ne možete na njega računati, kad imate osećaj da nije uz vas, kad ne možete deliti svoja osećanja jer se osećate ugroženo. Tada znate da je vaš brak (veza) u nevolji.

Morate stvoriti emocionalnu sigurnost između vas dvoje. Srodne duše ne postoje. Suština braka nije pronaći posebnu osobu, nego osobu sa kojom se možete povezati, a onda stvarate brak dveju srodnih duša, na tome morate raditi. To ume da bude i neverovatno zabavno. Ali je svakako je veliki izazov.

SVAKO PONAVLJA SVOJU ISTORIJU, I BIVA RANJAVAN NA ISTI NAČIN

Konastantno ostvarujemo ta samoproročanstva time što oni koji se osećaju neispunjeno, nenahranjeno u odnosu, kreiraju taj unutrašnji radni model, i biraju i dalje partnere koji im to što im treba, neće dati. I dalje će se osećati nenahranjeno, nevoljeno, ponavljajući taj obrazac. U osnovi koliko god se oni bore da izađu iz toga iznutra postoji mehanizam koji ih čvrsto drži tome.

ŠTA JE REŠENJE?

Odustalo se od varijante “hajde da nađemo kompromis, da se dogovirmo”, to ne vodi ničemu. To je privremeno rešenje, koje traži  prisustvo pojačane tolerancije, odnosno potiskivanje pravog problema i zanemarivanje realnosti i procesa partnera i dinamike njihovog odnosa.

Mora se krenuti na put dublje transformacije. Nema tu trajnog kompromisa. Mi se svi ponašamo na neki određen način, iz nekog razloga. Da bismo učinili bilo kakav trajni pomak, važno je da uočimo te razloge, iz kojih ponavljamo te obrasce, iz odnosa u odnos, iz veze u vezu.

Taj partner koji nas je najviše frustrirao je najveći mogući izvor našeg zaceljenja i rasta, jer upravo dira teme gde smo “tanki”, upravo one sadržaje koji su inače naša problematika.

I ako s tim partnerom doživimo poboljšanje, onda se možemo početi zaceljivati. Kada svaki partner sagleda svoje mehanizme, “zbog čega sam takav, zbog čega me ovo boli“, i počne preuzimati odgovornost za svoju problematiku, i istovremeno upoznavati šta se sa ovom drugom osobom događa, šta ona nosi u sebi – tek kroz taj poces, neka osoba kao i njegov par može se značajno transformisati i ponovo približiti.

psihoterapija.dunja.vesic

Aktuelni

Newsletter

Prijavite se na Newsletter listu, budite deo moje zajednice i svakog meseca Vas očekuje tekst kao podsetnik da zastanete i vratite se sebi. Uz različite teme, refleksije, podsetnike i pitanja želim da Vam budem podrška za kontinuirani rad na sebi. Uz to, bićete prvi obavešteni o svim aktuelnostima, promocijama i novim online programima.